Energetikai felülvizsgálat ára. Az energetikai felülvizsgálattal összefüggően a Magyar Mérnöki Kamara egy fontos elem meghatározásában kapott kulcsszerepet, ez nem más, mint a felülvizsgálói tevékenység keretében érvényesíthető díjazás mértékére vonatkozó ajánlás kiadása. Az ajánlást 2021 szeptemberben fogadta el az elnökség, amely érelmében a díjazás ajánlott mértéke sávosan került megállapításra külön a lakóépületek, illetve vállalkozások esetében, a fűtő és légkondicionáló rendszerekre eltérően. A díjak a táblázatban foglaltak szerint alakulnak. 

Energetikai felülvizsgálat ára:

Lakóépületekben
Fűtési rendszerek50 lakásszámig150 000 Ft + Áfa
 50 lakásszám felett250 000 Ft + Áfa
Légkondicionáló rendszerek, hőszivattyúk50 lakásszámig250 000 Ft + Áfa
 50 lakásszám felett350 000 Ft + Áfa
Vállalkozásoknál
Fűtési rendszerek70 kW felett150 000 Ft + Áfa
 290 kW felett250 000 Ft + Áfa
Légkondicionáló rendszerek, hőszivattyúk290 kW teljesítményig350 000 Ft + Áfa
 290 kW felett450 000 Ft + Áfa
Energetikai felülvizsgálat ára

Energetikai felülvizsgálat ára – további részletek

Az energetikai felülvizsgálat helyszíni vizsgálatot követően kiterjed a fűtési és légkondicionáló rendszerek hatékonyságának, és az épület követelményeihez viszonyított méretezésének értékelésére, valamint a rendszer teljesítmény adott feltételek melletti optimalizálhatóságára. A felülvizsgálat során a rendszerüzemeltetőnek biztosítania kell a rendszer használatával, üzemeltetésével, karbantartásával kapcsolatos dokumentumokat és információkat. A felülvizsgálónak a rendszerek hozzáférhető részeit helyszíni ellenőrzés keretében is meg kell vizsgálnia.

A felülvizsgálatról elektronikus úton teljesített adatszolgáltatás keretében felülvizsgálati jelentés készül, melyet a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (továbbiakban hatóság) által vezetett Klímagáz Adatbázis (továbbiakban adatbázis) erre kialakított felületére kell feltölteni. A felülvizsgálati jelentés minimális tartalmi követelményeit külön-külön a fűtési rendszerekre, valamint a légkondicionáló rendszerekre részletesen összefoglalja az ITM rendelet 2. számú melléklete.

A hatóság vezeti az érintett rendszerek, az elvégzett felülvizsgálatok, a jogosult felülvizsgálók, a teljesített képzések és továbbképzések, valamint a mentességi feltételeket igazolt rendszerek adatait tartalmazó nyilvántartásokat.

Az energetikai felülvizsgáló olyan személy lehet, aki a Magyar Mérnöki Kamara (továbbiakban kamara) által vezetett névjegyzékben szerepel és az ITM rendelet 1. számú mellékletében megjelölt szakmagyakorlási jogosultságok (G, G-ÉF, SZÉS3, SZÉS6) valamelyikével rendelkezik, regisztrált a hatóság adatbázisába, a kamara által kiadott szabályzat szerint szervezett képzést, mely vizsgával zárul sikeresen teljesítette, valamint a Hatóság részére az éves felügyeleti díjat megfizette.

Az éves felügyeleti díj 50 000 Ft.

A felülvizsgálónak a nyilvántartásba vételt követően évente a kamara által meghatározott továbbképzést kell teljesítenie.